miercuri, 29 octombrie 2014

Interviu: terapia emotiilor puternice


Dragii mei,


am fost invitata de Revista Psychologies la un interviu despre emotiile puternice iar in numarul din luna octombrie a fost publicat. Mi-a facut mare placere sa raspund acestei invitatii, am avut in considerare omul holistic, am cautat cu toleranta statutului de psihoterapeut solutii de suflet pentru probleme zilnice si emotii rutinante. Multumesc celor care au citit acest articol si mi-au transmis impresiile si incurajarile lor, iar pentru cei care nu au avut prilejul sa cumpere revista (in special pentru prietenii mei care au ales sa traiasca peste hotare) redau mai jos intregul interviu. Va doresc lectura placuta si.... cat mai multe emotii pozitive.

miercuri, 1 octombrie 2014

Gandirea pozitiva


Dragii mei,

avem la indemana in lupta cu momentele neplacute ale vietii o forta de care in ultimul timp se vorbeste tot mai des, ea se numeste gandirea pozitiva. Ce este gandirea pozitiva, unde o gasim si mai ales... cum o folosim?
Am ales sa scriu despre acest subiect din pricina ca nu ma pot hotara daca este un subiect subevaluat sau supraevaluat, pana la finalul scrisorii catre voi spre sa mi se clarifice acest aspect.

miercuri, 17 septembrie 2014

Succesul e pentru tine



                                                                                                                               Dragii mei,


Ieri am avut o lunga discutie cu fiica mea despre diferentele dintre oameni. Desi are numai 10 ani a observat ca unii oameni pe care ii cunoaste nu si-au schimbat deloc viata in bine- si asta de multi ani, iar altii pur si simplu “au zburat” peste toate si si-au modificat cum au dorit si incotro au dorit cursul vietii. Intradevar, unii oameni au o capacitate de miscare prin viata mai mare, iar altii raman pe loc. Care ar fi motivele care fac oamenii sa actioneze atat de diferit in medii asemanatoare?

marți, 13 mai 2014

Creierul. Aliat sau inamic?


Dragii mei,

creierul uman, acest uimitor organ cu care suntem inzestrati, capabil sa faca un cvadrilion (un milion de miliarde) de sinapse, ne poate fi cel mai groaznic inamic sau cel mai bun aliat, totul depinde de cum decidem in mod constient sa fie.
    Pentru Albert Einstein, marele fizician geniu, creierul a fost un model de perfectiune in privinta succesului. Cheia se numeste “adaptabilitate”, capacitatea innascuta a creierului de a se adapta in toate mediile de pe aceasta planeta. Pentru Einstein a insemnat confruntarea cu necunoscutul si cucerirea lui.

miercuri, 7 mai 2014

Imi doresc... sa ma doresti

                                                                                               
       Dragii mei,


dorinta sexuala este un aspect important al vietii atunci cand exista o relatie de cuplu, insa ce e de facut cand dorinta nu e prezenta sau pur si simplu dispare?
Ce este dorinta sexuala? O simtim uneori puternic iar alteori lipseste cu desavarsire. Dorinta sexuala pastreaza un aer de … mister, emana de undeva de unde constiinta noastra nu are acces. Izvoarele ei sunt profunde, arhaice. O pot face prin puterea vointei mele sa apara? Imi pot dicta sa doresc o anume persoana si nu pe alta? De ar fi atat de usor, probabil ca s-ar injumatati probleme care apar intre soti si sotii, s-ar injumatati violentele domesticice, s-ar renunta la limbajul abuzator si la alte practici de violenta ascunsa in cuplu.

marți, 29 aprilie 2014

Daruieste-ti fericirea

Dragii mei,

Va doresc sa fiti fericiti! 
Si am sa incep cu o veste buna: Fericirea e o obisnuinta- incepe sa o exersezi!

Toti oamenii isi doresc acelasi lucru: sa fie fericiti! Nimeni nu-si doreste sa fie trist si deprimat.
Cu totii am intalnit oameni care par mereu fericiti. Nu inseamna ca ei nu simt furia, tristetea sau regretul, ci ca nu se lasa acaparati de aceste sentimente. Secretul consta intrun obicei, obiceiul de a fi fericit. Cine si cum poate exersa fericirea? In primul rand tu poti fi fericit! Uite cateva actiuni pe care le poti exersa zi de zi pentru a deveni un om fericit.


joi, 24 aprilie 2014

Avem timp...




Avem timp pentru toate.
Sa dormim, sa alergam in dreapta si-n stanga,
sa regretam c-am gresit si sa gresim din nou,
sa-i judecam pe altii si sa ne absolvim pe noi insine,
avem timp sa citim si sa scriem,
sa corectam ce-am scris, sa regretam ce-am scris,
avem timp sa facem proiecte si sa nu le respectam,
avem timp sa ne facem iluzii si sa rascolim prin cenusa lor mai tarziu.


vineri, 18 aprilie 2014

Igiena pentru suflet

                                                                                                                              Dragii mei,

mi-am inceput ziua ca orice zi obisnuita de vineri, insa, de data asta special a fost ca am avut parte de indemnul unui mare om si indragit profesor care de dimineata ne-a spus: "deveniti ganditori azi!"... si asa am facut. Am inceput sa ma gandesc la ziua de azi, Vinerea Mare, si am inceput sa-i inteleg caracterul religios, dincolo de vorbele mamei "sa nu calci, sa nu speli, sa nu mananci lasagna, tine post", am reusit sa pasesc in credinta, am reusit sa-mi dau seama despre ce e aceasta zi. 

sâmbătă, 29 martie 2014

Viata dupa infarctul miocardic

                                                                                                     

          
  Dragii mei,   
 Infarctul de miocard este o realitate a zilelor noastre care nu tine cont de varsta. Tot mai des aud in jurul meu despre cunoscuti de varsta mea care au suferit un infarct, de obicei oameni activi, tineri, cu afaceri prospere sau serviciu foarte bun, care nu au suspectat vreodata ca ar fi bolnavi iar infarctul a lovit fulgerator asupra lor. Care sunt cauzele pentru care o persoana ajunge sa experentieze un infarct? Exista viata dupa infarctul de miocard?

marți, 18 martie 2014

Cum iti gasesti echilibrul in cateva minute

                  

       Dragii mei, 

     De multe ori ritmul vietii cotidiene ajunge sa fie prea solicitant, prea pecipitat, uneori chiar agansant si simtim ca mai un pic si ne prabusim (sau o luam razna). Atunci am avea nevoie de o vacanta care sa rupa ritmul asta haotic, care sa ne scoata din caruselul nebunesc al lucrurilor prea multe de facut la servici intr-un timp prea scurt, sau din grijile permanente din perioada de adaptare atunci cand avem acasa in ingrijire un bebelus sau doi care ne solicita toata energia clipa de clipa. Si totusi, ce e de facut cand mai este mult pana la concediu, sau cand vacanta pe care o visam e undeva la multe luni distanta?
    M-am gandit la cateva moduri de relaxare rapide, in cateva minute, care sunt la indemana voastra, oriunde v-ati afla, unele din ele chiar amuzante, dar toate foarte simple si cu potential mare de a va induce o stare de bine, de a va gura de aer de care aveti disperata nevoie.



luni, 10 martie 2014

Cum iti pregatesti copilul pentru viata?

     Dragii mei,


    Astazi am in minte un subiect care ne priveste pe toti, atat parinti, viitori parinti, bunici si educatori, invatatori, profesori, formatori de oameni: este vorba de educatia noastra a adultilor, mai exact crampeie din educatia adultilor, pentru a putea oferi copiilor viitorul pe care si-l doresc si ni-l dorim (pornind de la premisa ca fiecare parinte doreste ce e mai bun pentru copilul lui), pregatirea adultilor pentru a lucra in mod eficient cu tinerii, ajutorul pe care il pot da in formarea caracterului, in cresterea elasticitatii gandirii si a altor inteligente esentiale pentru viata.

vineri, 7 martie 2014

Curaj

     Dragii mei,

     din capitolul de la lume adunate si la lume date, am ales sa va vorbesc prin blog despre curaj. Am adunat impresii si manifestari ale curajului de la oamenii cu care am venit in contact in ultima vreme. Indiferent de ce a-ti crede despre curaj, astazi citind aceste randuri va ve-ti rearanja cognitiv definitia curajului.











marți, 25 februarie 2014

Cum iubesti o persoana depresiva?


                                                                               Dragii mei,
    
   Depresia este o stare mentala de tristete sau amaraciune care persista pe perioade mai lungi, este mai mult decat melancolie sau de lipsa de energie; depresia poate avea un impact semnificativ asupra felului in care te bucuri de viata, de munca si de oamenii pe care ii iubesti. Poate ca nu ai simtit asta niciodata, dar ce faci cand cel de langa tine, cel mai drag tie sufera de depresie? Cum ii poti arata iubirea ta?

luni, 17 februarie 2014

Stima de sine

       Dragii mei,

     Auziti mereu vorbindu-se despre “stima de sine” si m-am gandit ca poate ar fi util sa aduc o raza de lumina asupra stimei de sine, sa va povestesc un pic despre cum va poate infulenta viata, despre ce este si cum va poate ridica sau cobora. Intelegerea stimei de sine si actiunea individuala asupra ei poate duce la o imbunatatire a relatiei cu sine si cu ceilalti, la o imbunatatire a vietii.
     Stima de sine denota imaginea si aprecierea pe care o persoana o are despre el insusi. Este legat de ceea ce crede persoana despre sine, imaginea pe care o are despre el. Stima de sine poate fi scazuta sau ridicata.

     Stima de sine scazuta: cand persoana se crede in voia sortii, fara puncte de sprijin, fara o baza sigura, in incertitudine, se critica in mod exagerat. Aceste persoane alearga dupa confirmare, validare si aprobare din exterior. Imaginea de sine nefavorabila ii face sa fie nesiguri, cu teama de respingere sau refuz, ingroziti de posibilitatea esecului ceea ce ii face sa fie evitanti fata de actiuni sau oameni. Sunt persoanele care se victimizeaza tot timpul, in asteptarea salvarii prin care sunt luati ostatici de propriile sentimente, emotii, dorinte sau expectante.
      Vestea cea buna este ca stima de sine nu este innascuta, deci este modificabila. Stima de sine se poate invata, dezvata, imbunatati. Pentru a realiza acest lucru se pot folosi mai multe metode:

sâmbătă, 1 februarie 2014

Criza varstei mijlocii?

      Dragii mei,

     ce reprezinta criza varstei medii? Este un subiect controversat, insa masura controversei  ii arata si importanta/prezenta in viata. Ce este o criza? Este o perioada de declin, fie el economic-financiar, politic, fie el personal, resimtit ca o zbuciumare sufleteasca sau o perioada de boala. Termenul de criza se refera la existenta unei perioade anterioare de bine, de mari acumulari urmata de o cadere brusca, o schimbare de situatie inspre in jos, rapida si neasteptata. Dar ce e “criza varstei mijlocii” in viata unui om? Exista intradevar o criza, sau acest termen este impropriu utilizat si nu este vorba decat de o perioada de tranzitie inspre urmatoarea etapa a vietii?

     Prima jumatate a vietii omului se desfasoara sub semnul intensivitatii, omul are parte de indrumarea scolii, a familiei care il tin in actiune, care il invata. Odata cu terminarea scolii, persoana imbratiseaza “viata sa”, care-i apartine si pentru care, totusi, nu este pregatit. Servici, familie, copii, responsabilitati si nici o scoala, nici o indrumare, nici un sprijin in a face fata problemelor de zi cu zi. In acest moment trebuie sa se descurce, uneori cu ajutor(?) din partea parintilor, alteori singur trebuie sa-si gaseasca propriile solutii. Nu mai exista cadrul care sa-l ajute sa raspunda provocarilor vietii, ramane descoperit.
Daniel Levinson, teoritician la Yale School of Medicine, preocupat de etapele vietii omenesti, spune: “mijlocul vietii activeaza cele mai profunde anxietati cu privire la declin si moarte. Cea mai mare teama in maturitatea tanara e ca nu ma e viata dupa tinerete.

luni, 27 ianuarie 2014

Cat de importante sunt cuvintele?

       Dragii mei,

    V-ati gandit vreodata la modul in care folositi cuvintele? Probabil ca ati fost pusi in diverse situatii de viata cand ati fost nevoiti sa va alegeti cu grija cuvintele, unele le folositi des, altele mai rar si multe deloc. Puterea unui "multumesc" de a schimba dispozitia cuiva sau veselia adusa prietenilor cu "hai la o cafea" ati vazut-o cu certitudine. Dar daca ati folosi tot timpul puterea cuvintelor? Daca le-ati folosi pe cele cu incarcatura pozitiva, care sa va incurajeze, sa va intareasca, sa va redea increderea in Sine, cum s-ar schimba viata voastra?

 





 











Ce e psihoterapia adleriana?

            Dragii mei,

      Pentru astazi m-am gandit sa fac putina lumina asupra ceea ce inseamna psihoterapia adleriena. Ce este ea? Incep prin a va spune ca este psihologia individuala a incurajarii care porneste de la premisa ca a fi om inseamna a fi imperfect (Alfred Adler), acceptand acest lucru deschidem o usa spre schimbare, deschidem calea si inima unei vieti mai bune.













    


Cand va ajuta psihologul?

    Dragii mei,

   De multe ori se poate sa va aflati undeva unde nu stiti cum ati ajuns, dar cel mai important, undeva unde nu vreti sa fiti.  Poate fi o situatie de ani de zile pe care ati acceptat-o dar acum va incurca in planurile voastre, poate fi o situatie nou aparuta care va creeaza probleme si nu puteti gasi solutia, iesirea din problema.

   Atunci cand ati epuizat toate resursele proprii, pe ale prietenilor, colegilor, parintilor, cand totul pare ca se indreapta mai profund spre o complicare sau incurcatura a vietii, este cazul sa cautati suport, ajutor in alta parte. Pentru aceste cazuri exista psihologul.
   Drumul spre a gasi iesirea catre rezolvarea problemei a inceput cu primul pas pe care l-ati facut atunci cand ati deschis pagina aceasta si ati decis sa cititi randurile. Oricat de incredibil ar parea, oricare ar fi problema, se gaseste o solutie, impreuna vom gasi o solutie.
    Lao Tzu spunea: "o calatorie de o mie de mile incepe cu primul pas", la fel va spun si eu: o calatorie de o mie de pasi incepe intotdeauna cu un pas. Primul pas l-ati facut, continuati sa pasiti.

Made by Adriana with love