Dragii mei,
avem la indemana in lupta cu momentele neplacute ale vietii o forta de care in ultimul timp se vorbeste tot mai des, ea se numeste gandirea pozitiva. Ce este gandirea pozitiva, unde o gasim si mai ales... cum o folosim?
Am ales sa scriu despre acest subiect din pricina ca nu ma pot hotara daca este un subiect subevaluat sau supraevaluat, pana la finalul scrisorii catre voi spre sa mi se clarifice acest aspect.
In primul rand am observat ca traim in trendul "gandirii pozitive", acest lucru poate avea cel putin doua fatete: este atractiv pentru cei care se adapteaza continuu si primesc cu sufletul deschis ideile noi, le asimileaza si le pun in practica, iar in acelasi timp este o "suprasaturatie" generala cand vine vorba despre asta, ceea ce-i inversuneaza pe altii, ii face sa-si intareasca convingerea despre gandirea pozitiva ca "nu sunt decat cuvinte in vant" si n-are nicio valoare.
Pentru mine, gandirea pozitiva este o alegere. E alegerea accea pe care o faci dimineata cand te trezesti si hotaresti ca e cumplit de greu sa mergi la servici, sau ca e o placere sa-ti bei cafeaua alaturi de colegi. E alegerea pe care o faci cand ploua afara: poti sa alegi sa te bucuri de ploaie si sa consideri ca si stropii de apa, la fel ca soarele, sunt necesari vietii, sau poti alege sa fii imbufnat toata ziua pentru ca "divinitatea" ti-a stricat planurile de a te imbraca in nu stiu ce rochie, sau de a te plimba cu bicicleta. E alegerea pe care o faci cand iti suni prietenul cel mai bun sa va petreceti o ora impreuna iar el iti spune ca si-ar dori dar este foarte ocupat: poti alege sa-l intelegi ca este ocupat sau poti alege sa te simti respins, sa-l nu-l mai suni cateva zile si sa-l refuzi data viitoare cand va dori sa iesiti impreuna.
E alegerea pe care o faci cand ramai fara servici: poti alege sa te simti incapabil de a-ti gasi alt job, sa te simti nedorit, dat la o parte, sa-ti plangi de mila si sa atragi in aceasta plangere toti cunoscutii si familia, sau poti alege sa gandesti pozitiv si realist, sa-ti clarifici punctele forte si sa-ti completezi elementele lipsa, sa privesti inainte increzator in tine, sa vezi in acest moment o noua sansa spre un alt drum in cariera ta, poate chiar sa te indrepti spre ceva ce ti-ai dorit toata viata sa faci dar nu ai avut curajul, sa folosesti energia inceputului unui vis pentru a face primii pasi in noua directie.
E alegerea pe care o faci cand esti prins in trafic: poti sa te enervezi cumplit, sa claxonezi sau chiar sa injuri constient fiind ca oricum nu poti schimba ceva, sau poti sa alegi sa asculti o muzica placuta si sa te relaxezi constient fiind ca, chiar daca ajungi cu intarziere, macar vei fi bine-dispus, iar dupa cum stim, buna dispozitie e contagioasa.
Pana acum cred ca vi-ati dat seama unde gasim gandirea pozitiva. Este o resursa proprie, tuturor ne este accesibila, depinde de fiecare dintre noi sa o accesam.
Am observat ca destul de multa lume are inradacinata convingerea ca dupa rau (sau trei intamplari rele) vine bine. Este ca si cum ne-am numara, am anticipa lucrurile rele, le-am atrage sa se intample ca apoi sa primim ca o recompensa pentru rezilienta, rezistenta si rabdare, lucruri bune. Interesant este ca dupa cateva zile de intamplari mai putin dorite si placute, la prima "raza de soare" de pe strada noastra, ne schimbam radical punctul de vedere si pasim in zona de "bine", ne asteptam de acum sa se intample lucrurile bune.... in mod natural. Asta consider ca e gandirea pozitiva. Pasirea pe o cale luminata de razele soarelui, indiferent de e zi sau noapte, frig sau cald, senin, zapada sau ploaie. La inceput un efort constient de a tine o anume directie, dupa care o obisnuinta atitudinala, un lucru pe care-l facem cu naturalete. E modul de a privi mereu inspre lucrurile frumoase, de a cauta motive de bucurie in orice intalnire, de a privi cu umor in cele mai neplacute situatii, de a gasi mereu acea mica raza de lumina pe care o numim speranta.
M-am hotarat: gandirea pozitiva e usor de folosit, e ceva care ne poate inalta sufletul inspre bucurie, beatitudine, daruire, e starea de a fi care ne intareste, care ne face sa fim mana care ridica barbia celui de langa spre a privi inainte, nu in jos. Da, gandirea pozitiva e subevaluata, de noi depinde sa o ridicam si sa-i acordam locul potrivit in viata noastra.
Made by Adriana with Love
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu