miercuri, 7 mai 2014

Imi doresc... sa ma doresti

                                                                                               
       Dragii mei,


dorinta sexuala este un aspect important al vietii atunci cand exista o relatie de cuplu, insa ce e de facut cand dorinta nu e prezenta sau pur si simplu dispare?
Ce este dorinta sexuala? O simtim uneori puternic iar alteori lipseste cu desavarsire. Dorinta sexuala pastreaza un aer de … mister, emana de undeva de unde constiinta noastra nu are acces. Izvoarele ei sunt profunde, arhaice. O pot face prin puterea vointei mele sa apara? Imi pot dicta sa doresc o anume persoana si nu pe alta? De ar fi atat de usor, probabil ca s-ar injumatati probleme care apar intre soti si sotii, s-ar injumatati violentele domesticice, s-ar renunta la limbajul abuzator si la alte practici de violenta ascunsa in cuplu.


Uneori vine, alteori nu. Uneori revine, alteori e pierduta pe veci in viata unei femei sau a unui barbat, in viata relatiei. Nu avem nicio influenta asupra dorintei sau lipsei acesteia la persoana pe care o iubim. E un adevar greu de digerat, insa constientizarea acestui fapt ajuta la intelegerea anumitor actiuni si la controlarea/ajustarea lor. Nu putem sa ordonam dorintei propri, nu avem mijloace de a actiona asupra dorintei celuilalt fata de noi, e infantil sa ne imaginam ca dorinta noastra e suficient de puternica pentru a o provoca si pe a celuilalt. Nu e corect sa consideram ca daca partenerul nu are dorinta sexuala catre noi e rea-vointa sau lipsa de dragoste fata de noi. Absenta dorintei nu inseamna absenta iubirii. Dorinta nu se manifesta in functie de vointa proprie sau la cererea cuiva.
Exista atitudini si cuvinte capabile sa trezeasca dorinta, poate exista chiar o forma de magie comunicativa, singura conditie ca dorinta sa existe, sa fie prin apropiere.
Deasemenea pot exista cuvinte, gesturi, atitudini care inhiba dorinta.
Cand dorinta navaleste ca un torent poti alege daca patrunzi, te afunzi, te lasi purtat in intensitatea ei sau poti sa-i rezisti. Indiferent de momentul in care dorinta apare, urmeaza-i directia si fii atent la evolutia ei: este o dorinta asupra celuilalt sau o dorinta catre celalalt?

Dorinta care-l neaga pe celalalt - e o miscare care porneste de la o alta: a te putea folosi de partener pentru nevoile personale. E atunci cand te gandesti doar la dorinta ta launtrica si la potolirea ei, fara a-l lua in calcul pe celalalt. Este o dorinta care te scoate din tine insuti caci tine de domeniul nevoii. Aceasta dorinta care-l neaga pe celalalt poate deveni terorizanta. Prin cuplabilizare: “daca m-ai iubi cu adevarat, m-ai dori” sau cand prin forta fizica, morala, culpabilizare incerci sa-ti impui dorinta asupra celuilalt. Incerci sa-l posezi, sa-i “iei aerul” doar pentru a-ti implini dorinta. Nu tii cont de dorinta celuilalt, de disponibilitatea, timpul sau spatiul lui. O astfel de dorinta e resimtita de partener ca amenintatoare si are efectul de a-l speria si a-l indeparta.

In unele situatii se recurge la “santaj emotional” iar partenerul accepta cu un raspuns de tipul: “bine, fie, daca vrei tu”. Daca persoana accepta relatia impotriva dorintei propri, acest accept poate genera un conflict interior care ulterior poate fi urmat de reactia organica, a trupului. Trupul va incerca sa o spuna cateva zile mai tarziu prin inflamatii, cistite, migrene, lumbago. Corpul vorbeste cand dorinta sau absenta ei nu se fac intelese, atunci cand sinele nu este respectat. Somatizarile sunt semnalele de avertizare trimise de trup daca nu il respectam.


Dorinta catre celalalt - este o miscare diferita a dinamicii relationale. Este ca o chemare la intalnire a dorintei dintre doi. Unul din parteneri doreste dorinta celuilalt. Prezenta celuilalt trezeste in tine un elan tandru si generos care te fortifica, iti amplifica emotiile, te fac mai receptiv, mai sensibil, simti bucurie, vibratie, expansiune a fiintei. Dorinta ta aspira catre celalalt: oferi, propuni, speri dar nu impui.
Dorinta in dragoste este minunata, dinamica, energizanta, vibranta atunci cand isi gaseste reciprocitatea, cand se implineste prin daruire reciproca.







Made by Adriana with Love  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu