marți, 13 mai 2014

Creierul. Aliat sau inamic?


Dragii mei,

creierul uman, acest uimitor organ cu care suntem inzestrati, capabil sa faca un cvadrilion (un milion de miliarde) de sinapse, ne poate fi cel mai groaznic inamic sau cel mai bun aliat, totul depinde de cum decidem in mod constient sa fie.
    Pentru Albert Einstein, marele fizician geniu, creierul a fost un model de perfectiune in privinta succesului. Cheia se numeste “adaptabilitate”, capacitatea innascuta a creierului de a se adapta in toate mediile de pe aceasta planeta. Pentru Einstein a insemnat confruntarea cu necunoscutul si cucerirea lui.
     A fost nevoie sa dezvolte 3 puncte forte: sa fie relaxat, sa fie flexibil, sa stea calm. A fost nevoie sa evite 3 obstacole: obiceiurile, conditionarile, blocajele.

    Dupa cum povesteste insusi Einstein, marea lui motivatie in descoperirile pe care le-a facut a fost generata de sentimentul de uimire, minunare si veneratie fata de misterele Naturii - aceasta este o stare spirituala; a spus ca patrunderea secretelor Naturii a fost precum citirea gandurilor lui Dumnezeu.

     Cum poti tu sa-ti folosesti adaptabilitate de care dispune creierul tau pentru a-ti creea viata pe care ti-o doresti?

    Daca e ceva ce nu a mers bine de la inceput, nu mai repeta, ci mai bine fa un pas in spate, vei avea o alta perspectiva asupra situatiei si cauta o noua solutie. Repetitia nu face decat sa lipeasca si mai mult vechile obiceiuri de creier.
    Lasa in spate nivelul problemei cu care te lupti si indreapta-te spre gasirea de solutii.
    In cazul in care ai un blocaj, preocupa-te de starea ta, constientizeaza-o si cauta iesirea din ea, lasa la o parte cealalta persoana.
   Priveste spre mania ta, chiar daca iti pare indreptatita, accepta ca furia e distructiva, iar data asta e deghizata ca sa para pozitiva. Nutrirea de emotii negative este calea cea mai buna de a bloca emotiile pozitive!
    Investeste in reconstruirea legaturilor care s-au subrezit.
    Nu tine la ideea de a avea dreptate, in marea schema a lucrurilor, sa ai dreptate este nesemnificativ in comparatie cu a fi fericit.

Devii mai adaptabil atunci cand:
Poti sa razi de tine insuti.
Sesizezi ca situatia in care te afli are mai multe aspecte.
Nu mai resimti antagonismul celorlalti doar pentru ca nu sunt de acord cu tine.
Negocierea incepe sa functioneze si tu participi cu placere la ea.
Compromisul devine un cuvant pozitiv.
Poti sa ramai calm si relaxat.
Vezi lucrurile intr-o alta lumina decat inainte iar acest lucru te incanta.

     Daca reusesti sa parcurgi acesti pasi, vei crea un spatiu in care ii vei oferi creierului tau posibilitatea sa se schimbe, sa-ti devina aliat, iar in termeni psihologici iti vei oferi igiena mentala. Igiena mentala inseamna sanatate mentala. Starea de echilibru psihologic inseamna starea de sanatate a trupului, starea de bine in relatiile cu ceilalti, o calitate a vietii pe care ti-o doresti.



     Made by Adriana with Love





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu