marți, 25 februarie 2014

Cum iubesti o persoana depresiva?


                                                                               Dragii mei,
    
   Depresia este o stare mentala de tristete sau amaraciune care persista pe perioade mai lungi, este mai mult decat melancolie sau de lipsa de energie; depresia poate avea un impact semnificativ asupra felului in care te bucuri de viata, de munca si de oamenii pe care ii iubesti. Poate ca nu ai simtit asta niciodata, dar ce faci cand cel de langa tine, cel mai drag tie sufera de depresie? Cum ii poti arata iubirea ta?

luni, 17 februarie 2014

Stima de sine

       Dragii mei,

     Auziti mereu vorbindu-se despre “stima de sine” si m-am gandit ca poate ar fi util sa aduc o raza de lumina asupra stimei de sine, sa va povestesc un pic despre cum va poate infulenta viata, despre ce este si cum va poate ridica sau cobora. Intelegerea stimei de sine si actiunea individuala asupra ei poate duce la o imbunatatire a relatiei cu sine si cu ceilalti, la o imbunatatire a vietii.
     Stima de sine denota imaginea si aprecierea pe care o persoana o are despre el insusi. Este legat de ceea ce crede persoana despre sine, imaginea pe care o are despre el. Stima de sine poate fi scazuta sau ridicata.

     Stima de sine scazuta: cand persoana se crede in voia sortii, fara puncte de sprijin, fara o baza sigura, in incertitudine, se critica in mod exagerat. Aceste persoane alearga dupa confirmare, validare si aprobare din exterior. Imaginea de sine nefavorabila ii face sa fie nesiguri, cu teama de respingere sau refuz, ingroziti de posibilitatea esecului ceea ce ii face sa fie evitanti fata de actiuni sau oameni. Sunt persoanele care se victimizeaza tot timpul, in asteptarea salvarii prin care sunt luati ostatici de propriile sentimente, emotii, dorinte sau expectante.
      Vestea cea buna este ca stima de sine nu este innascuta, deci este modificabila. Stima de sine se poate invata, dezvata, imbunatati. Pentru a realiza acest lucru se pot folosi mai multe metode:

sâmbătă, 1 februarie 2014

Criza varstei mijlocii?

      Dragii mei,

     ce reprezinta criza varstei medii? Este un subiect controversat, insa masura controversei  ii arata si importanta/prezenta in viata. Ce este o criza? Este o perioada de declin, fie el economic-financiar, politic, fie el personal, resimtit ca o zbuciumare sufleteasca sau o perioada de boala. Termenul de criza se refera la existenta unei perioade anterioare de bine, de mari acumulari urmata de o cadere brusca, o schimbare de situatie inspre in jos, rapida si neasteptata. Dar ce e “criza varstei mijlocii” in viata unui om? Exista intradevar o criza, sau acest termen este impropriu utilizat si nu este vorba decat de o perioada de tranzitie inspre urmatoarea etapa a vietii?

     Prima jumatate a vietii omului se desfasoara sub semnul intensivitatii, omul are parte de indrumarea scolii, a familiei care il tin in actiune, care il invata. Odata cu terminarea scolii, persoana imbratiseaza “viata sa”, care-i apartine si pentru care, totusi, nu este pregatit. Servici, familie, copii, responsabilitati si nici o scoala, nici o indrumare, nici un sprijin in a face fata problemelor de zi cu zi. In acest moment trebuie sa se descurce, uneori cu ajutor(?) din partea parintilor, alteori singur trebuie sa-si gaseasca propriile solutii. Nu mai exista cadrul care sa-l ajute sa raspunda provocarilor vietii, ramane descoperit.
Daniel Levinson, teoritician la Yale School of Medicine, preocupat de etapele vietii omenesti, spune: “mijlocul vietii activeaza cele mai profunde anxietati cu privire la declin si moarte. Cea mai mare teama in maturitatea tanara e ca nu ma e viata dupa tinerete.