sâmbătă, 22 mai 2021

Cand este momentul bun pentru divort?


     Cand este momentul bun pentru divort?

     Intrebarea asta mi-a fost pusa de multe ori de parintii care erau (sau nu) hotarati sa divorteze. E o intrebare foarte dificila pentru ca, indiferent de motivele divortului, parintii au responsabilitati fata de copii (grijile fata de ei sunt sociale, financiare, psihologice, afective), unul sau ambii parinti simt o parte de vina fata de copiii. Vina de a nu oferi viata aceea ideala copiilor, viata frumoasa pe care au visat/dorit sa le ofere. Vina de a nu le oferi ce nu au primit ei de la parintii lor. Vina de a pune asupra lor “stigmatul” social. Vina de a nu-si tine in brate copiii in fiecare zi (desi multi nu au facut-o nici pana acum). Vina de a-si pune fericirea/nefericirea lor inaintea copiilor.  

       Fiecare parinte isi formuleaza propriul raspuns la aceasta intrebare: cand sunt copiii mari, niciodata - ne “sacrificam” pentru copii, cand o ducem la gradinita pe cea mica, cand va merge cel mic la scoala, dupa ce da fata examenul, dupa vacanta de vara, dupa ziua copilului,  dupa ce ia baiatul bac-ul, dupa ce implinesc copiii 18 ani… s.a.m.d. Cati parinti, atatea raspunsuri la aceasta intrebare, intrebare de la care pornesc multe anxietati, sentimente de vina, teama de a nu fi un parinte bun, teama de judecata celor apropiati, teama de judecata propriilor copii.

   
Cand este momentul bun pentru divort?
  

    Nu exista un moment bun pentru divort atunci cand e vorba de copii. Orice moment este la fel!

   Copiii sunt deja intr-o situatie care nu este benefica pentru ei,  traiesc intr-o familie alaturi de parinti nefericiti, traiesc situatii toxice, ei simt asta, respira asta zi de zi, traiesc in absenta iubirii oricat ar incerca parintii sa se ascunda. Copiii sunt autentici, ei simt tensiunea care exista intre parinti, tristetea lor, furia lor, ura lor, deznadejdea lor, o vad in fiecare gest al parintilor, in fiecare privire a lor…. zambete fortate, voci prefacute si falsa atmosfera protectoare mimata de parinti nu face decat sa-i intristeze si confuzeze si mai mult. Asa cum spunem in psihoterapia adleriana, copiii sunt foarte buni observatori si groaznici interpreti. Ei observa tot, mult mai multe decat parintii isi dau seama, insa, trec totul prin prisma gandirii lor de copii, isi trag concluziile lor, pe baza cunostintelor si a capacitatii lor de intelegere. Dragi parinti, vorbiti deschis copiilor despre ceea ce se intampla, onestitatea fata de ei le creste increderea in ei si in voi ca parinti. In absenta informatiilor autentice din partea parintilor, copiii isi vor crea diverse scenarii desprinse de realitate, isi vor face mult mai multe griji intr-o situatie care este deja stresanta pentru ei.  

   

   Divortul poate fi privit ca o incurajare pentru copii.  Prin divort copiii au posibilitatea de a se bucura de  de parinti fericiti, de momente de calitate alaturi de ei, au ocazia de a simti mai multa iubire.  Ei pot invata ca, atunci cand o relatie de adulti se termina, una mai frumoasa sau mai potrivita poate incepe. Ei pot invata ca, in orice situatie s-ar afla, mereu au posibilitatea de a alege si parcursul vietii lor le apartine.

      Parintii sunt primele modele de adulti din viata unui copil, modul in care parintii reusesc sa-si rezolve problemele dintre ei (la nivel de cuplu si la nivel individual), va fi un exemplu pentru viitorii adulti, astazi copii.  Mai mult, copiii se pot bucura de doua familii fericite, pot beneficia de mai multa bucurie alaturi de parinti multumiti de viata lor. Vor apartine in continuare, chiar daca parintii au ales sa se separe.

      In astfel de situatii parintii subestimeaza copiii, dar acestia pot invata din conflict. Conflictele adultilor le dau ocazia sa invete care e scopul unui conflict, cum se incheie el, sa nu se teama de conflicte si sa stie ca pot face fata conflictelor. Conflictele dintre  adulti sunt un mod de crestere fiindca ofera ocazia de a-si imbunatati comportamentul.

      Dragi parinti aflati in aceasta situatie, va incurajez spunandu-va ca fiecare familie e unica. Fiecare familie isi are regulile ei, limitele ei, componenta ei, relationarea dintre membrii familiei este unica iar totul este in dinamica. 


                                                                                                        Made by Adriana with Love